Sól to składnik niezbędny do poprawnego działania naszego organizmu. Jakie cechy ma sól kłodawska oraz sól himalajska? Czemu powinno się ich używać w gastronomii?
Atuty soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która świetnie uwydatnia smak jedzenia. Jakkolwiek nieumiarkowane użycie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne dawki (do 6 gramów w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów szacowanych na blisko 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie masę cennych minerałów i pierwiastków, takich jak potas, magnez czy żelazo, a jednocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i komponentów, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska wspaniale podbija smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska – źródło wapnia, cynku i magnezu
Sól kłodawska z kolei to produkt o wysokim stopniu czystości – posiada ok. 97% NaCl i jest wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem żelaza, potasu czy wapnia, a więc składników koniecznych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, dzięki czemu nie traci swoich cech i jest bez problemu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko stosowana nie tylko w branży gastronomicznej, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]