Brakuje Ci witamin i soli mineralnych? Pij soki z buraków i kiszonej kapusty!

Więcej szczegółów o soku z kiszonej kapusty.

Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie powróciły na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także nowe, do tej pory mniej znane warzywa i owoce. Kiedy piszemy o zdrowotnych zaletach fermentowanej żywności nie można pominąć również napojów takich jak maślanka, kombucza czy rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie są warte uwagi – pomagają w prosty i szybki sposób dostarczyć naszemu ciału witaminy niezbędne dla jego właściwego działania.

Jakie witaminy ma w sobie sok z kiszonej kapusty i buraków?

Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie sporo związków mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Kluczowym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z kapusty, ogórków czy inny kwaszonek to także wspaniałe źródło witamin. Na uwagę zasługuje głównie duże stężenie witaminy C – zaledwie pół szklanki tych soków ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto również pić z uwagi na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B oraz duże stężenie soli mineralnych.

Z jakiego powodu trzeba pić sok z kapusty kiszonej?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego pozytywnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Co więcej liczne witaminy poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy depresji, cukrzycy i szkorbutu, a także pomagają radzić sobie z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo niestrawność czy wrzody dwunastnicy. Działają one też osłonowo w trakcie kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]